مهارت نه گفتن | تقویت این مهارت با 10 تکنیک بی‌نظیر و کاربردی

مهارت نه گفتن؛ یکی از مهم‌ترین اصول ارتباط با دیگران

تا به حال چند فرصت مهم زندگی را به این دلیل که نمی‌توانید نه بگویید از دست داده‌اید؟ چند بار به علت نه گفتن دچار مشکل شدید؟ فرض کنید، اگر می‌توانستید مهارت نه گفتن را در موارد بالا به کار بگیرید قطعا اتفاقات بهتری برایتان رخ می‌داد. نه گفتن ظاهرا بسیار ساده است اما عمل کردن به آن در بعضی مواقع برای عده‌ای دشوار می‌شود.

جالب اینجاست که شما تنها نیستید. بسیاری از مردم در مقابل درخواست‌های غیر منطقی نمی‌توانند با قاطعیت پاسخ منفی بدهند. طبق آخرین آمارهای منتشر شده از وقوع جرم و بزهکاری در بین نوجوانان، اغلب سواستفاده‌ها به دلیل عدم مهارت افراد در نه گفتن رخ داده است. اگر همیشه از ترس جواب نه به دیگران پاسخ مثبت می‌دهید، حالا نوبت تغییر این فرا رسیده است. برای افزایش قدرت مهارت نه گفتن و یادگیری مهم‌ترین نکات و ترفندها در این زمینه این مطلب را دنبال کنید.

مهارت نه گفتن به زبان ساده

هنگامی که کاملا مودبانه به درخواست‌های منطقی افراد، پاسخ نه می‌دهید این یعنی دارای یک مهارت قدرتمند و فوق‌العاده در برقراری ارتباط با دیگران هستید. مهارت نه گفتن از دوران کودکی در انسان شکل می‌گیرد و امری کاملا اکتسابی است. مهارت نه گفتن به ژنتیک ارتباطی ندارد و از نسلی به نسل دیگر نیز منتقل نمی‌شود. مهارتی مانند نه گفتن درست به مانند مهارت‌های ارتباطی همچون مهارت مذاکره کردن، سوال پرسیدن و بسیاری دیگر از موارد یاد گرفتنی است. نه گفتن هیچ‌گاه به معنای مخالفت با سایر افراد نیست. این موضوع یک حق طبیعی برای برخی از افراد است تا بعضی از درخواست‌ها را پذیرفته و برخی دیگر را رد کند.

ارتباط مهارت نه گفتن با اعتماد به نفس افراد

آن دسته از افرادی که از اعتماد به نفس پایین‌تری برخوردار هستند قدرت نه گفتن به درخواست‌های دیگران را ندارند. چنین چیزی یک فاجعه بزرگ است که به اجبار تن به درخواست‌هایی بدهید که بر طبق میل و اراده شما نیست. پذیرش اجباری درخواست‌های دیگران می‌تواند باعث بوجود آمدن استرس، اضطراب و حتی خشم در وجود افراد شود. با یادگیری مهارت نه گفتن نگران از دست دادن دوستان خود نباشید. پافشاری بر روی مسائل حقوق فردی و نه گفتن در مواجه با برخی از درخواست‌های غیر منطقی بیانگر اعتماد به نفس بالای شما است. نکته مهمی که همیشه باید به آن توجه داشته باشید این است که نه گفتن یک هنر است و قدرت نه گفتن نیز یک توانایی به شمار می‎‌آید.

بررسی علل اصلی ترس از نه گفتن

بسیاری از ما به راحتی عادت کردیم که تا جایی که برایمان امکان دارد با همه موافق باشیم. به عنوان مثال اگر کسی از ما تقاضای پول داشته باشد، موافقت می‌کنیم؛ حتی اگر خودمان درگیر مشکلات مالی باشیم. چنین چیزی یک مشکل بزرگ است؛ آیا اینطور فکر نمی‌‌کنید؟ تمامی مواردی که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم ما را در نهایت به فردی تبدیل می‌کنند که به سختی می‌توانیم با درخواست‌های دیگران مخالفت کنیم. احتمالا شما نیز با ما موافقیدکه پذیرش خواسته‌هایی که برخلاف میل باطنی ما هستند، می‌توانند فشار روانی سنگینی را به ما تحمیل کنند.

 گاهی اوقات ما واقعا می‌خواهیم به دیگران کمک کنیم و یا اینکه حداقل به آن‌ها نشان دهیم که به مایل به کمک کردن هستیم. در چنین شرایطی از هرگونه درخواستی با آغوش باز استقبال می‌کنید؛ حتی آن دسته از درخواست‌هایی که مشکلاتی را برای شما بوجود می‌آورند. تکرار چنین روندی می‌تواند یک پیش فرض ذهنی ثابت در شما ایجاد کنند: شما به سختی می‌توانید نه بگویید! دلایل بسیاری برای عدم استفاده از مهارت نه گفتن وجود دارد که در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم.

پیشگیری از وقوع درگیری؛ از مهم‌ترین دلایل عدم استفاده از مهارت نه گفتن

بسیاری از ما مردم می‌خواهیم که تا جایی که برایمان امکان دارد از بحث‌های فرسایشی و تقابلی جلوگیری کنیم. در نتیجه می‌توان گفت که موافقت با دیگران به نوعی به واکنش پیش‌فرض ما تبدیل می‌شود.

جلب محبت و اطمینان دیگران

ما در اغلب موارد به دلیل اینکه در نظر دیگران فردی قابل اطمینان و دوست‌داشتنی به نظر برسیم که در همه موقعیت‌ها به کمک دوستان خود می‌رویم، به درخواست‌های دیگران با کمال میل پاسخ مثبت می‌دهیم.

ترس از طرد شدن؛ یکی از دلایل مهم ترس از نه گفتن

گاهی اوقات موقعیت‌هایی برای ما پیش آمده است که در آن احساس می‌کنیم با گفتن اولین نه، فرد مقابلمان را برای همیشه از دست خواهیم داد. از دیگر دلایلی که سبب می‌شود تا از نه گفتن ترس داشته باشیم می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • در فرهنگ خانوادگی ما، نه گفتن به عنوان یک رفتار بی‌ادبانه و مغایر با ارزش‌های اخلاقی در نظر گرفته می‌شود.
  • از اینکه در نظر دیگران خودخواه و مغرور دیده شویم، ترس داریم.
  • این احساس به ما دست می‌دهد که نه گفتن باعث می‌شود تا رابطه ما به خطر بیوفتد.
  • این ذهنیت را داریم که نه گفتن باعث می‌شود تا قلب طرف مقابل شکسته شود.
  • ممکن است پس از نه گفتن، احساس پشیمانی و عذاب وجدان شدیدی داشته باشیم.

آشنایی با 10 تکنیک فوق‌العاده برای تقویت مهارت نه گفتن

قبل از اینکه یک مسئولیت جدید را برای خود انتخاب کنید باید به عواقب آن فکر کنید. شما نباید هرگز به دیگران اجازه بدهید تا در هر زمینه‌ای از شما سواستفاده کنند. برای خود ارزش قائل شوید و به درستی برای زندگی خود تصمیم بگیرید. نباید هیچ‌گاه اسیر احساسات منفی پس از نه گفتن بشوید. وقتی در موقعیتی هستید که ترجیح می‌دهید تا درخواستی را رد کنید، به خاطر احساساتی مثل عذاب وجدان یا احساس گناه نباید به آن درخواست پاسخ مثبت بدهید. مهارت نه گفتن نمایانگر مهارت‌های ارتباطی و تعاملی شما با سایر افراد جامعه است. برای اینکه مهارت نه گفتن را در وجود خود تقویت کنید، بهتر است این کارها را انجام دهید.

بپذیرید که نمی‌توانید از عهده هر کاری بر بیایید

شاید دادن پاسخ مثبت به دیگران سبب شده تا هیچ وقتی برای خود نداشته باشید. آیا نمی‌توانید به درخواست دوست خود که برای انجام اسباب‌کشی از شما کمک می‌خواهد، نه بگویید؟ آیا نمی‌توانید به درخواست مدیرتان که کاری خارج از حیطه وظایف از شما می‌خواهد درخواست رد بدهید؟

 می‌توانید به راحتی با یادگیری مهارت نه گفتن خود را از شر این موقعیت‌ها خلاص کنید. اگر جواب مثبت به دیگران باعث شده تا وقتی برای خود نداشته باشید، بهتر است تصمیم بگیرید تا از این به بعد به درخواست‌های غیر معقول و غیر منطقی جواب نه بدهید.

با مهارت نه گفتن از اینکه خودخواه به نظر برسید، نترسید

شاید این فکر ذهن شما را مدام درگیر خود کرده است که با نه گفتن به دیگران به فردی خودخواه تبدیل خواهید شد. فردی که خودخواه باشد همیشه به دیگران پاسخ منفی می‌دهد و تنها به خود فکر می‌کند. با خودتان این جمله را در ذهن تکرار کنید که من خودخواه نیستم. در صورتی که به درخواست یکی از دوستان پاسخ منفی دادید و او شما را فردی خودخواه خواند به شما پیشنهاد می‌کنیم که تا حد ممکن ارتباط خود را با او کاهش دهید. شما می‌توانید به راحتی با مرور اتفاقات گذشته و تمامی پاسخ‌های مثبتی که به دیگران داده‌اید، بفهمید که هرگز یک فرد خودخواه و مغرور نبوده‌اید.

بپذیرید که هرگز نمی‌توانید در زندگی همه را خوشحال و راضی نگه دارید

شما در طول دوران زندگی خود نمی‌توانید هرگز همه را خوشحال و راضی نگه دارید. راضی و خشنود کردن دیگران باید همراه با رعایت حد و حدودی باشد. شاید این نگرانی و دغدغه در ذهن شما بوجود بیاید که با نه گفتن و ناامید کردن دیگران در برآورده کردن خواسته‌هایشان احترام و عشقی که آن‌ها نسبت به شما دارند را از دست می‌دهید اما ما به شما می‌گوییم که هرگز چنین چیزی نیست.

 اگر کسی اینطور فکر می‌کند که شما باید به همه خواسته‌های او جواب مثبت بدهید، شاید قصد داشته باشد که با خواسته‌های غیر منطقی خود از شما سو استفاده کند. پیشنهاد ما به شما این است که به افرادی که واقعا برایتان اهمیت دارند، اهمیت بدهید و سعی کنید تا با کارهای خود فق دل اینگونه افراد را بدست بیاورید.

به نکات مثبت نه گفتن توجه داشته باشید

شما هرگز مجبور نیستید که به کلمه (نه) به چشم موضوعی بد نگاه کنید. هر گاه که شما در جواب پاسخی نه می‌گویید، می‌توانید به چیزهای دیگری پاسخ مثبت دهید که دارای فواید و ارزش‌های زیادی برای شما هستند. با به ‌کارگیری چنین روشی کمتر می‌توانید در ذهن خود احساسات منفی و زودگذر داشته باشید.

 به عنوان مثال می‌توانید به این موضوع توجه داشته باشید که با نه گفتن می‌توانید به چه دستاوردهایی برسید:

  • شما می‌توانید در کمال آرامش و بدون هرگونه هرگونه دغدغه و نگرانی، با دوستان و یا خانواده خودتان بیشتر وقت بگذارید و از انجام چنین کاری نهایت لذت را ببرید.
  • با یادیگری مهارت نه گفتن می‌توانید به تفریحات و امور مورد علاقه خود رسیدگی کنید.
  • می‌توانید انرژی و وقت بیشتری را برای چیزی‌های آرام و مهم زندگی‌تان صرف کنید.
  • شما می‌توانید با استفاده از مهارت نه گفتن به کارهایی که برای شما مناسب هستند بپردازید و هرگز مجبور نخواهید بود که به اموری بپردازید که به شما کوچکترین ارتباطی نداشته و مناسب شخصیت شما نیستند.

به فکر کشف علت ناراحتی‌تان از نه گفتن باشید

یکی از مهم‌ترین سوالاتی که باید از خود بپرسید این است که چرا با جواب منفی به دیگران احساس ناراحتی به شما دست می‌دهد؟ آیا از این موضوع ترسی دارید که طرف مقابل ارتباطش را با شما قطع کند؟ یا اینکه تصور می‌کنید با نه گفتن در نظر آن فرد ، شخصی خودخواه و مغرور به نظر می‌رسید؟ وقتی دلایل ناراحتی خود از نه گفتن را کشف کنید، می‌توانید دیدی منطقی‌تر نسبت به شرایط اطراف خود داشته باشید. اگر می‌ترسید که با دادن پاسخ منفی توجه آن فرد را از دست بدهید، آن وقت است که به شما می‌گوییم رابطه آن فرد با شما به آخر کار رسیده است.

روش‌هایی که می‌توانند شما را تحت فشار قرار بدهند، بشناسید

گاهی اوقات برخی از افراد با روش‌های مختلفی در تلاش هستند تا شما را فریب بدهند تا به درخواست آن‌ها پاسخ مثبت بدهید. وقتی که شما بتوانید این روش‌ها را شناخته و از آن‌ها در جهت صحیح استفاده کنید، می‌توانید با استفاده از مهارت نه گفتن به درخواست‌های آن‌ها پاسخ رد بدهید.

در ادامه قصد داریم روش‌هایی را بررسی ‌کنیم که می‌توانند شما را برخلاف میل باطنی‌ خود تحت فشار قرار داده تا پاسخ مثبت بدهید:

قلدری کردن

گاهی اوقات دیگران تمام تلاش خود را به کار می‌گیرند تا با قلدری، بی‌ادبی یا بدجنسی کردن از شما پاسخ مثبت دریافت کنند. در چنین مواقعی شما باید در نهایت خونسردی عمل کنید و با بی‌توجهی به آن‌ها در کمال آرامش نه بگویید.

ناله کردن از شرایط موجود

برخی از مردم این عادت رفتاری را دارند تا با گفتن چیزهایی مانند اینکه "یک دوست واقعی هرگز دوستش را در مواقع سختی تنها نمی‌گذارد" در شما احساسی از گناه و عذاب وجدان ایجاد کنند. در صورت قرار گرفتن در چنین شرایطی آرامش خود را حفظ کنید و به شخص مورد نظر دفعات قبلی که به او کمک کردید را به یاد بیاورید و بگویید که این بار مسئله فرق می‌کند و من در این زمینه نمی‌توانم به شما کمکی بکنم.

مهارت نه گفتن را با آرامش و خونسردی همراه کنید

تلاش کنید تا صدایتان شبیه زمانی باشد که از پشت تلفن در حال صحبت کردن هسستید. صدای خود را با آرامش، محکم و کاملا واضح به گوش طرف مقابل برسانید. اگر در صدا احساساتتان متزلزل باشد و یا اینکه هر گونه حس شک، ناراحتی و تردید در آن دیده شود، طرف مقابل شما از ضعفی که درون شما است نهایت استفاده را خواهد کرد.

در چنین شرایطی او تمام تلاش خود را به کار می‌گیرد تا شما به خواسته‌های او پاسخ مثبت بدهید. سعی کنید که در هنگام صحبت با طرف مقبال صدایتان را بالا نبرید. در صورت رعایت تمامی نکات گفته شده می‌توانید این انتظار را داشته باشید که فرد مقابل از پاسخ‌های شما قانع شده است.

برای تقویت مهارت نه گفتن به زبان بدن خود توجه داشته باشید

سعی کنید در طول مکالمه خود با طرف مقابل سرتان را بالا بگیرید و بازوان خود را در کمال آرامش در مجاور بدتان قرار دهید. سعی کنید در طول صحبت با حالات دست خود نشان دهید که گفته‌های او را تایید می‌کنید. در صورت قرار گرفتن در چنین موقعیت‌هایی تا جایی که برایتان امکان دارد به خودتان مسلط باشید و با دستان خود بازی نکنید. دستانتان را در جلوی سینه خود جمع نکنید و یا اینکه تا جایی که برایتان امکان دارد با رفتارتان به طرف مقابل این پیغام را ندهید که انگار از تصمیم خود پشیمان یا ناراحت هستید.

در طول صحبت بیش از حد از طرف مقابل عذرخواهی نکنید

اگر از اینکه نمی‌توانید به طرف مقابل خود پاسخ مثبت بدهید، ناراحت هستید، فقط به یک عبارت کوتاه" متاسفم" اکتفا کنید. عذر‌خواهی بیش از حد به طرف مقابل شما این پیام را می‌دهد که شما در رفتار و گفتار خود از عدم قطعیت برخوردار هستید.

از دلایل و پاسخ‌های کوتاه استفاده کنید

اگر واقعا از دادن جواب منفی به دیگران نگران هستید، سعی کنید تا از راه‌حل‌های جایگزین استفاده کنید. اگر فکر می‌کنید که این امکان برایتان فراهم است تا از راه دیگری به طرف مقابل کمک کنید، آن روش را با او در کمال آرامش مطرح کنید.

برگزاری ایونت های روانشناسی در مارکوشیال

در پلتفرم مارکوشیال، می‌توانید به سادگی انواع ایونت‌های مختلف را ایجاد نمایید و از یک تجربه جمعی در کنار دوستان خود لذت ببرید. در بستر مارکو فضای ایجاد انواع ایونت‌های مختلف برای شما ایجاد شده است تا به سادگی بتوانید تنها با ثبت نام در وبسایت یا اپلیکیشن مارکو و ثبت ایونت روی نقشه جامع مارکو، بهترین تجربه را برای خود رقم بزنید و انواع رویدادهای روانشناسی آموزشی را برای توسعه فردی برگزار کنید.

چرا باید مهارت نه گفتن را همیشه با خودمان تمرین کنیم

روانشناسان بر این باورند که یادگیری مهارت نه گفتن را باید از دوران کودکی آغاز کرد. به‌همین دلیل بهتر است نهادهایی همچون خانواده، مدرسه و جامعه کودک را در این امر مهم یاری کنند. با وجود اینکه همیشه این فرصت را دارید که بر روی این مهارت کار کنید اما در بزرگسالی موضوع بسیار متفاوت است. در این دوران در صورت ضعف در مهارت نه گفتن در هنگام قرارگرفتن در شرایط مختلف، روابط اجتماعی شما دچار مشکلات فراوانی خواهد شد.

نه گفتن در هنگام قرارگرفتن در موقعیت‌های مختلف سرآغازی برای کسب موفقیت است. اگر بتوانیم مهارت نه گفتن را که نتیجه ویژگی طبیعی جرات‌ورزی است در خود تقویت کنیم، می‌توانیم زندگی راحت و بدون دردسری را تجربه کنیم. با یادگیری این مهارت تصمیمات زندگی‌مان را بدون عجله و در کمال صبوری و آرامش خواهیم گرفت و در عین حال اعتماد به نفس خود را نیز افزایش خواهیم داد.

با دنبال کردن ما نه تنها در جریان آموزش‌های جذاب و کلیدی مارکوشیال که هر روز میزاریم قرار میگیری، بلکه هیچ اتفاق جذابی رو از دست نمیدی!

مارکوشیال

مارکوشیال پلتفرمی برگرفته از یک دغدغه اجتماعی برای بیشتر با هم بودنه. اینجا بهترین شرایط رو فراهم کردیم تا بتونین با کسانی که دوستشون دارین بصورت ...

0 نظر

برای ارسال دیدگاه باید وارد سیستم شوید. برای ورود کلیک کنید.

تمایل دارید مطلب خود را در وبلاگ مارکوشیال قرار دهید؟