بهترین بازی های رومیزی ایرانی

مقدمه

اگر به دنبال یاد گرفتن چند بازی رومیزی ایرانی هستید، بازی‌های رومیزی قدمت فراوانی دارند و از گذشته بسیار دور توسط مردمان جهان برای سرگرمی ایجاد شده‌اند. در گذشته بسیاری از بازی‌های ایرانی به شکل‌های مختلف به مناطق دیگر دنیا راه پیدا کرده‌اند و هنوز هم بازی رومیزی ایرانی جای خاصی در بین مردم دارد.

بسیاری از کافه بازی‌های شهرهای بزرگ، در کنار تعداد زیاد بازی‌های خارجی، تعدادی بازی رومیزی ایرانی نیز در اختیار بازی کنندگان قرار می‌دهند تا لحظات خوشی را در کنار دوستان و خانواده خود تجربه کنند. این بازی‌های علاوه بر سرگرمی نقش مهمی در پرورش خلاقیت و قدرت ذهن دارند و به همین دلیل است که شرکت‌های تولید بازی در ایران توجه ویژه‌ای به بازی‌های فکری دارند. در این مطلب با ما همراه باشید تا به برخی از جذاب‌ترین بازی‌های رومیزی ایران نگاهی بیندازیم. 

بازی رومیزی ایرانی

بازی رومیزی یا بردگیم به یک بازی گفته می‌شود که از یک صفحه، تخته یا برد برای بازی از آن استفاده می‌شود. این بازی‌ها معمولا از چند مهره، تاس یا کارت نیز تشکیل شده‌اند و در آن افراد شرکت کننده تلاش می‌کنند که زودتر از دیگران به نقطه پایان بازی برسند. این بازی‌ها از نظر تعداد شرکت کننده و قوانین ممکن بسیار متنوع هستند و بنا به سلیقه خود می‌توانید یک یا چند بازی از آن‌ها را به لیست بازی‌های خود اضافه کنید. استفاده از بازی رومیزی ایرانی معطوف به چند دهه اخیر نیست. از هزاران سال پیش تا به امروز بازی‌های رومیزی در ایران مرسوم بوده است. در ادامه به برخی از مهم‌ترین این بازی‌ها می‌پردازیم.

بازی‌های قدیمی رومیزی ایرانی

هزاران سال پیش از این که بازی‌های رومیزی وارد چرخه تولید توسط کارخانه‌ها بشوند، ایرانی‌ها در کنار دوستان از این بازی‌ها استفاده می‌کرده و لحظات خوشی را برای تجربه می‌کردند. شاید معروف‌ترین بازی رومیزی ایرانی که امروزه در جهان مشهور است، شطرنج باشد. 

شطرنج

شطرنج یک بازی محبوب در سراسر جهان است که روی یک تخته با دو حریف و چند مهره انجام می‌شود و هدف طرفین غافلگیر کردن مهره شاه حریف و پیروزی است. این بازی در ابتدا در شمال هند اختراع شد ولی مدتی بعد به ایران راه یافت و ایرانی‌ها تاثیرات زیادی روی مهره‌ها و قوانین بازی آن گذاشتند. این بازی که در ایران به چترنگ معروف بوده، در زمان ساسانیان (نزدیک به هزار و ششصد سال پیش) در میان مردم بسیار محبوب بوده و در شاهنامه نیز از آن نام برده شده است.

 یک نمونه از این شطرنج با نام شطرنج نیشابوری مربوط به قرن 12 در موزه متروپولیتن در نیویورک وجود دارد که مهره‌های بسیار مشابهی با شطرنج امروزی دارد. این بازی بعدها مورد توجه اعراب قرار گرفت و در دوران اسلامی از طریق اسپانیا به اروپا راه یافت و چند دهه بعد در سراسر جهان مشهور شد. در این بازی خلاقیت و هوش نقش بسزایی دارد.

تخته نرد

یک بازی رومیزی قدیمی ایرانی دیگر که شهرت جهانی یافته است تخته نرد است. این بازی که در ایران باستان به نرده یا نردشیر معروف بوده است، ریشه اصلی بازی معروف تخته نرد در جهان است. بسیاری از افراد در جهان این بازی را اختراع ایرانیان می‌دانند اما قوانین تخته نرد و تعداد مهره‌های آن با تخته نرد امروزی فرق دارد. در تخته نرد دو حریف سعی می‌کنند تعدادی مهره خود را با انداختن تاس به شکل نوبتی، زودتر از حریف در خانه‌های مختلف بچرخانند تا کل خانه‌ها طی شود و مهره‌ها از بازی خارج شوند. در این بازی شانس و فرصت‌طلبی برای موفق لازم هستند.

بازی های جدید رومیزی ایرانی

تعداد زیادی بازی رومیزی ایرانی در سال‌های اخیر به بازار عرضه شده‌اند تا سنت ایجاد بازی برای سرگرمی و تقویت فکر در میان ایرانیان ادامه داشته باشد. در ادامه به برخی از این بازی‌های موجود در بازار و محبوب بین سنین مختلف نگاهی می‌اندازیم.

رَکَب

بازی رکب یک بازی ایرانی است که در آن افرادی سعی می‌کنند تا استان‌های مختلف را به دستور شاه تصرف کنند. شرکت کنندگان به دفعات زیاد به استان‌های مجاور یا غیرمجاور حمله می‌کنند تا فتوحات خود را بیشتر کنند. در پایان هر جنگ بین دو بازیکن، بازیکنی که جمع اعداد کارت‌های ارتش او از بقیه بیشتر باشد جنگ را می‌برد و آن استان را فتح خواهد کرد و نشان خود را برای اعلام تصرف در آن استان قرار می‌دهد. زمانی که یکی از بازیکنان بتواند سه استان مجاور و یا پنج استان در کل نقشه را تصاحب کند بازی به پایان می‌رسد و آن شخص برنده بازی خواهد شد.

 در جریان بازی می‌توانید حریفان را گول بزنید و آن‌ها را در دام خود گرفتار کنید. در این بازی قدرت تحلیل و ریسک بسیار مهم است چرا که بازیکنان باید بدانند که بهتر است به چه کسی و چه استانی حمله کنند. این بازی رومیزی ایرانی را دو تا شش نفر می‌توانند انجام بدهند و محدودیت سنی خاصی ندارد اما مناسب افرادی 15 سال به بالا است. 

زیرخاکی

زیرخاکی یک بازی رومیزی ایرانی است که در آن تعدادی کارت بین شرکت کنندگان پخش می‌شود. در این بازی هر شرکت کننده نقش یابنده گنج یا زیرخاکی را بر عهده دارد. در این بازی شرکت کنندگان کارت‌هایی را رو می‌کنند و در صورت که کارت‌های رو شده توسط افراد تکراری باشد، گنج‌های گرانبهای خود را از دست می‌دهند و در صورتی که کارت‌ها مشابه نباشند، قانون وضع شده برای کارت اعمال می‌شود. خنجر، تپانچه، نقشه، اسطرلاب، صندوقچه، کلید، سکه، مار، فرش و نعل کارت‌های مختلف این بازی هستند که هر کدام قابلیت‌های مختلفی دارند. وقتی تمامی کارت‌ها تمام شدند، بازی تمام می‌شود و کسی که بیشترین امتیاز را دارد برنده می‌شود. این بازی رومیزی ایرانی مناسب 2 تا 4 نفر است و افراد بالای 12 سال می‌توانند آن را انجام بدهند.

گوهرنشان

گوهرنشان یک بازی رومیزی ایرانی است که در آن به فرهنگ ایرانی نیز توجه ویژه‌ای شده است. در این بازی به شرکت کنندگان (که 2 تا 4 نفر هستند) گوهرهایی داده می‌شود تا بوسیله آن‌ها بتوانند نقاشی‌های ایرانی را خریداری کنند. در این بازی از کارت‌های مختلف استفاده می‌شود که عکس نقاشی‌های معروف دنیا روی آن‌ها حک شده است. همچنین اسپانسرهایی نیز در این بازی وجود دارند که از طریق کارت آن‌ها، مسیر شما را برای رزرو نقاشی و خرید هموار می‌شود.

کشورگشا

کشورگشا نیز یک بازی ایرانی است که جزو بازی‌های استراتژیک محسوب می‌شود. در این بازی دو شرکت کننده باید از قلعه‌های خود در برابر حریف مواظبت کنند و استراتژی‌های مختلفی را بچینند تا بتوانند قلمرو خود را گسترش بدهند. کشورگشا از یک تخته و چند مهره و کارت تشکیل شده و از طریق کارت‌ها می‌توان دور قلمرو خود دیوار کشید یا با جنگل و کوهستان کار را برای حریف خود سخت کرد.

سخن پایانی

بازی‌های رومیزی ایرانی به همین چند مورد ختم نمی‌شوند و تنوع بسیار زیادی دارند. فقط کافی است که چند مورد از آن‌ها را تجربه کنید تا بازی دلخواه خود را پیدا کنید. در این مطلب نگاهی به چند بازی رومیزی ایرانی انداختیم و دیدیم که هزاران سال است که این بازی‌ها در میان ایرانیان رواج دارد. اگر می‌خواهید که لحظاتی مفرح تجربه کنید و در کنار آن از قدرت ذهن خود استفاده کنید یا توانایی‌های خود را بالاتر ببرید، کافی است که دوستان خود را در دور خود جمع کنید و در مارکوشیال برای تجربه ای بهتر به یکدیگر بپیوندید. 

با دنبال کردن ما نه تنها در جریان آموزش‌های جذاب و کلیدی مارکوشیال که هر روز میزاریم قرار میگیری، بلکه هیچ اتفاق جذابی رو از دست نمیدی!

مارکوشیال

مارکوشیال پلتفرمی برگرفته از یک دغدغه اجتماعی برای بیشتر با هم بودنه. اینجا بهترین شرایط رو فراهم کردیم تا بتونین با کسانی که دوستشون دارین بصورت ...

1 نظر

علی خسروآبادی
علی خسروآبادی
· 657 روز پیش

ممنون از مطالب جالبتون. خواستم بگم اگر میتونید بازی تولید شده توسط گروه ما (برنا بردگیم) رو هم منتشر بفرمایید. https://basalam.com/borna_boardgame/product/5876857

برای ارسال دیدگاه باید وارد سیستم شوید. برای ورود کلیک کنید.

یکشنبه ۱۳ بهمن
مرتبط

بازی تخته ای چینی

تمایل دارید مطلب خود را در وبلاگ مارکوشیال قرار دهید؟